#

Перу

                                                                                           ЦВЕТОВЕТЕ НА ЮЖНА АМЕРИКА – ЛЯТО 2024

Това пътуване е докосване до древни цивилизации,  културата и традициите на местните хора в Перу и Колумбия. Преживяване на сетивата и ума. Ще посетим места, които не са често посещавани от чужденци. Ще участваме в церемонии, свързани със стихиите на огъня, водата и земята, организирани за нас от местните хора. Ще пием мате, хубаво вино и чай от кока.  Ще се докоснем до силно енергийни места и ще ги погледнем през очите на антрополога и шамана, а не на туриста. В програмата има места, церемонии и срещи с хора, които не са описани по-долу. Ще бъдем пътешественици. Възможна е промяна в програмата на място, в зависимост от атмосферните условия, местните хора, с които имаме срещи и общото състояние на хората в групата. В Латинска Америка нищо не е твърдо фиксирано, времето за местните е като поток, а ние ще се потопим в него. Това пътуване е интензивно и може да бъде изморително - с честа смяна на хотели, дълги пътувания и неочаквани спирки и преживявания.  

В програмата е описана само туристическата част от пътуването. За някои специални места и церемонии ще научите след записване, а част от тях ще останат в тайна до момента на случването им. Това пътуване е планирано така, че да остане с вас като преживяване, завинаги.

ДЕСТИНАЦИЯ: ЦЕНТРАЛНО И ЮЖНО ПЕРУ И КОЛУМБИЯ
Двете дестинации могат да се направят заедно и поотделно

АКЦЕНТИ

• ще видим Мачу Пикчу, едно от чудесата на света.

• ще научим много за древната цивилизация на инките.

• ще се разходим по калдъръмените улички на Куско, най-старият населен град в Южна Америка и център на империята на инките.

• ще опитаме вкусна перуанска кухня.

• ще разгледаме руините в Олянтайтамбо в Свещената долина

• ще преживеем контрасти, които включват височините на Андите, дълбините на каньона Колка и уникалните острови на езерото Титикака.

• ще се качим до 5000 м височина, за да се докоснем до небето на Цветните планини • ще посетим модерни градове (Лима, Куско, Арекипа) и древни светове в среда с великолепна красота

• ще вземем влака до Мачу Пикчу и ще се разходим до планината Уайнапикчу. Любителите на дивата природа със сигурност ще бъдат впечатлени от Балестовите острови, известни като „Малкият Галапагос“,•ще се потопим в атмосферата на Богота и Картахена, и ще се докоснем уникалната култура, цветове, аромати и красота на Колумбия (за участниците във втората част на пътуването)

                                                                                                                  ПЪТУВАНЕТО

Начало: Лима 

Продължителност: Перу 14 дни (с полетите 16) , Колумбия 9 дни, Двете дестинации: 23 дни

Финал: Колумбия (има опция за 1 ден в Панама на връщане). 

Брой пътуващи: 16-18 

Дестинации: Лима, Паракас, Арекипа, Каньон Колка, Куско, Свещената долина, Мачупикчу, Цветните планини, Пуно, езерото Титикака, Плаващите острови на урусите, Богота, Меделин, Картахена, Ислас дел Росарио

Оценка на трудност: 3/5

От гледна точка на безопасност и физическо натоварване пътуването не е препоръчително за деца под 9 г.

ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ЗА ВАС ТОВА ПЪТУВАНЕ?

• На това пътуване ще се озовем на  места, които са на голяма надморска височина. Някои хора може да страдат от височинна болест. Височинната болест може да засегне всеки, независимо от нивото на физическа издръжливост или възрастта. Въпреки това, ще се опитаме да направим така, че да ви помогнем да смекчите тези симптоми, като поддържате високо ниво на хидратация, приемането на местни чайове и напитки и ограничавате прием на алкохол.

• Понякога ще се наложи да ставаме рано, за да стигнем до целта си навреме.

• Някои от пътищата могат да бъдат ветровити и неравни.

• Ще има много места за изследване, така че ще трябва да можете да сте на крака за продължителни периоди от време. Изисква се умерено ниво на физическа издръжливост, но ако имате някакви притеснения в тази връзка, уведомете ни навреме за вашите нужди и ние имаме много начини да приспособим пътуването към тях.

                                                                                                              ЧАСТ ПЪРВА: ПЕРУ

                                                                                                           ПРОГРАМАТА ПО ДНИ:

ОТПЪТУВАНЕ ОТ СОФИЯ: 12 ЮЛИ 2024:

Полет София –Лима. За тези от вас, които имат нужда, ще бъде организирано съвместно пътуване. За всички останали – среща в хотела в Лима на 29 март  в 13 ч 

ДЕН 1 - ЛИМА (13 ЮЛИ)

Среща на рецепцията на хотела към обяд за ориентиране в обстановката. Ще се запознаете с другите участници в групата и с местния ни водач. На тази среща ще обсъдим маршрута и всички формалности по пътуването. Следобед ще направим пешеходна разходка на историческия център на Лима. Лима е гигантски, гъмжащ от хора 12 милионен морски град, в който има всичко - изобилие от вкусна храна, паркове, изкуство и култура. Ще се потопим в оживените вибрации на града, докато разглеждаме колониалната архитектура, Плаза де Армас, правителствените сгради и Катедралата. 

ДЕН 2 – ПАРАКАС (14 ЮЛИ)

Рано тази сутрин ще се отправим с автобус към  Паракас, където ще вземем лодка до Балестовите острови, известни като Галапагос в Перу. Любителите на птиците ще намерят тази спирка за много вълнуваща, тъй като има най-високата концентрация на морски птици в света. По време на двучасовото пътуване с лодката се надяваме да видим морски лъвове, пингвини, фламинго, червенокраки перуански птици и пеликани. С лодката ще преминем покрай фигурата на Канделабъра, гравирана върху скала на хълма.  След наситеното с емоции пътуване с лодка, ще имаме възможност да се насладим на вкусен обяд с морски дарове и риба в очарователното крайбрежно градче. (не е включен в цената) В следобедните часове ще се отправим обратно към Лима, където ще нощуваме.

ДЕН 3 – ЛИМА - АРЕКИПА (15 ЮЛИ) 

Рано сутринта със самолет ще се отправим към град Арекипа, разположен на 2335 м.н.в. известен още като Белия град, благодарение на архитектурата си, където къщите са построени от бяла на цвят вулканична скала.  
Ще ни посрещне местен водач, който ще ни заведе на разходка в колониалния град Арекипа, ще разгледаме центъра и женския манастир Санта Канталина, който крие много мистерии и тайни.  Ще имаме възможност да посетим градския площад Пласа де армас, Йезуитската църква  и Музея на Хуанита- „ледената девойка“ на Перу (по желание и не включен в цената), принесена в жертва на боговете, открита в склона на вулкана Ампато. Вечерта ще се потопим в уникалната атмосфера на този втори по големина град в Перу.

ДЕН 4 – АРЕКИПА (16 ЮЛИ) 

Ще се събудим с магически гледки към вулкана Ел Мисти, който се извисява над града. Свободно време до обяд. Към обяд ще отпътуваме за град Чивай (5 часа), който ще бъде нашата отправна точка за разглеждане на каньона Колка и Националния парк. По пътя ще спираме, за да видим най-известните животни в Перу – лами, алпаки и викуня, да пием чай от кока и да разглеждаме занаятчийските сергии по пътя. След пристигане в Чивай ще си починем в опит да се приспособим към надморската височина от 3600 м.  В Чивай има и минерални извори, които допълнително ще спомогнат за нашия релакс. Нощувка в Чивай.

ДЕН 5 – КАНЬОН КОЛКА (17 ЮЛИ) 

Ранно ставане и тръгване от хотела ( около 7.00 ч). Ще се отправим към живописния Колка Каньон, който е два пъти по-дълбок от Гранд каньон. Целта на нашето пътуване ще бъде Кръста на кондорите – мястото от което ще имаме шанса да наблюдаваме тези великолепни птици, превърнали се в национален символ на страната. Кондорът е дълбоко свързан с перуанската култура – за местните той е свещена птица, която осъществява връзката между Света на боговете и звездите - Ханан Пача със Света на хората - Кай Пача.

От другата страна на каньона можем да видим древни гробници, издълбани в склона на хълма. Следобеда ще се отправим към Пуно, където ще пренощуваме. 

ДЕН 6 – ПУНО (18 ЮЛИ)

На този ден ще се докоснем до магията на най-високо разположеното плавателно езеро в света – Титикака. То се намира на 3800 м. надморска височина, на границата между Перу и Боливия, заобиколено от снежните върхове на Кордилера Реал. Дължината му е 190 км, ширината 80 км и достига дълбочина 280 м.  Водата му е изключително прозрачна със средна температура около 12 градуса.

Ще се отправим на пътешествие с лодка към плаващите острови и ще се срещнем с хората от племето Урос, които живеят на тръстикови острови, направени изцяло от тръстиката Тотора. Те са наследници на цивилизациите коля и аймара, които са обитавали тези места преди инките да завземат земите им през 14 век.

Ще се срещнем с общностите, които живеят там и ще научим от тях как строят своите острови и домове в езерото, както и за тяхната история и бартерната система, която използват и до днес.  След приятната разходка ще се отправим към малкото селище Уркос – отправната ни точка към Цветните планини, където ще преспим. 

ДЕН 7 ЦВЕТНИТЕ ПЛАНИНИ  (19 ЮЛИ)

Днес ще се качим на най-голямата надморска височина за цялото пътуване -  5 120 м.  Ще посетим естествената многоцветна "Планина на дъгата" (Виникунка). Ще имаме възможност да направим преход с мотори, или бъгита. По пътя ще видим заснежени върхове, стада алпака, грабливи птици, и ледници разположени в рамките на тази невероятно зашеметяваща планинска верига на 5200 м. надморска височина. Утайките от минерали придават на планините отличителните тюркоазени, лавандулови, златни цветове. Нашата група ще направи този преход през сухия сезон и това ще ни даде възможност да видим цветовете в най-добрия им вид. 

След прекрасната ни разходка ще ни чака частен транспорт за да ни отведе до Куско.

Ден 8 – КУСКО (20 ЮЛИ)

Днес ни предстои разходка из Куско, разположен на 3300 м. над морското равнище. Уникално място, което и до днес съхранява културата и мистицизма на Андите. На местния език кечуа КОСКО (коренът на името Куско) -  означава „Пъпът на света“, сърцето на Империята на инките. Куско е шарено място с местни пазари, кафенета, безброй исторически паметници, катедрали и малки живописни улички. Никой не идва в Перу, без да види Куско и да вземе част от духа на този град със себе си. Ще посетим крепостта Саксайуаман с нейния храм, посветен на култа към Слънцето и Храмът на Водата Тамбомачай – две от най-силно енергийните места в града. Вечерта ще имаме възможност да се потопим в уникалната му атмосфера.


 

ДЕН 9 –  НА ПЪТ ПРЕЗ СВЕЩЕНАТА ДОЛИНА – ВЛАК ДО  АГУАС КАЛИЕНТЕС (21 ЮЛИ)

Ще отпътуваме от Куско през Свещената долина с частен микробус до Олянтайтамбо. По пътя ще посетим  солниците Марас, които са са сред най-впечатляващите забележителности в Перу. Гледката към тях изглежда нереална, цветовете и терасите преливат едни в други на фона на високите планини, а солта искри като скъпоценност. Друга забележителност по пътя са лабораториите на инките Морай и крепостта Олянтайтамбо, където можем да научим за земеделието и религията на инките. Ще пътуваме покрай живописната криволичеща река и терасите, ще спрем за да разгледаме някои местни занаяти и да обядваме. Следобед ще обиколим древните руини на инките в Олянтайтамбо, от които се открива красива гледка към цялата долина. Тук водачът ще опише историята и обичаите на инките, които някога са живели тук, а по-късно ще вземем влака до АГУАС КАЛИЕНТЕС.

Акуас Калиентес е град в долината на свещената река Урубамба, известен с термалните си извори и отправна точка към Мачу Пикчу. Тук можем да посетим минералните басейни, да си направим масаж и да се подготвим за следващия специален ден. 

ДЕН 10 - ПЛАНИНСКИ ПОХОД ДО МАЧУ ПИКЧУ  (22 ЮЛИ)

Ставане рано сутринта, за да видим изгрева над Мачу Пикчу и да избегнем жегата през деня. Ще вземем 30-минутния туристически автобус нагоре по криволичещата планина до Мачу Пикчу. Тук може да намерим идеалното място, където да седнем и да се насладим на гледката. Ще видим как мъглата се спуска през планините около цитаделата Мачу Пикчу и изгрева над древния град. 

На над 2400 метра над морското равнище, високо в Андите, се намира този прочут древен град,  символ на Империята на инките .  През 2007 г. е определен като едно от Седемте нови чудеса на света. “Изгубеният град на инките” се състои от над 150 отделни сгради, включващи къщи, храмове и светилища. Перуанските власти всяка година въвеждат нови ограничения на достъпа до това магическо място, за да го съхранят.  Ще предприемем частна обиколка с нашия водач, който ще съживи града със своите познания за това Чудо на света. 
Връщане в Агуас Калиентес. Нощувка.

ДЕН 11 АГУАС КАЛИЕНТЕС (23 ЮЛИ)

Свободен ден в Агуас Калиентес. Ден за почивка и пазар. Агуас Калиентес е пъстро, самобитно, уютно и приветливо място, където времето минава неусетно в разходки по алдъръмените улички, малки цветни магазинчета и места за вкусна храна. Тук можем да си купим одеала или шалове от алпака, местни енергийни бижута от сребро и да имаме една уникална среща, която ще ни остане спомен завинаги след завръщането ни у дома.  

ДЕН 12-ОТПЪТУВАНЕ КЪМ ОЛЯНТЯЙТАМБО И ТРАНСФЕР ДО КУСКО (24 ЮЛИ)

Рано сутринта ще се качим във влака със стъклен покрив до Олянтайтамбо, където ще ни очаква микробус, който ще ни закара в Куско. Ще имате възможност отново да се разходите из впечатляващата Столица на инките и да усетите духа на древната цивилизация, витаещ в него. Ще нощуваме в Куско.

ДЕН 13 КУСКО – ЛИМА (25 ЮЛИ)

В този ден ни предстои полет от Куско до Лима. След пристигането ни ще имате възможност да се разходите из столицата на Перу, да разгледате музея Ларко, елитния квартал Мирафлорес или бохемския Баранко. Музеят Ларко е частен музей, който съхранява уникална колекция на артефакти от инкската  и прединкската култура, от която спира дъха (не е включен в цената).

ДЕН 14 ОТПЪТУВАНЕ ОТ ПЕРУ (26 ЮЛИ)

Това ще е последния ден от вашето перуанско приключение.
За пътуващите към България – полет в 13,39 ч. за Панама – Истанбул- София.
За продължаващите към Колумбия – полет за Богота – ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА В КОЛУМБИЯ


 

Learn more
#
Перу