#

Медиите за нас

„Фън Шуй – Защо?” беше темата на августовския Клуб на дизайнера, който се проведе в столичния Бар KICK’s. На сцената поканихме Росица Георгиева /Space & Rituals/ – преподавател и консултант за различни техники за работа с пространството: Фън Шуй, енергийно изчистване на дома и кристалотерапия; топ дизайнерката Ина Дамянова /ID design/, колегите й Владислава Калинова /Интериори/ и Борислав Гергинов /Тути Дизайн/, както и дамите, доверили се на специалисти за своите жилища – Десислава Ранчева /Fashion Inside Club/ и Ася Веселинова /Деко Стил А/. А за разговора с тях ние се доверихме на Ганета Сагова, съосновател и главен редактор на едно от най-четените издания в България – Списание 8 – за онези, които гледат звездите, но след това запрятат ръкави и се опитват да направят света по-добро място за живеене.

Ако потърсите идеи за Фън Шуй интериори в интернет, ще бъдете потопени в огромна по обем, но често повтаряща се информация. След базовата информация за древното китайско изкуство в Уикпедия може да прочетете редица фън-шуй съвети за дома като: „Как да пренаредите мебелите в дома си или да „пипнете” интериора според правилата на китайското учение фън шуй”, „Лесен фън шуй за всеки”, „Късметлийските цветове според Фън Шуи” и т.н. Но… Никоя от тях няма да ви бъде полезна. Защото няма Фън Шуй по принцип. Синхронизирането на енергията с пространството е строго индивидуално. Затова и на всеки личен въпрос, зададен от публиката Росица Георгиева отговаряше с усмивка: „Кажете ми кога сте роден/а?” И както няма универсален Фън Шуй, който да работи в полза на всеки, така няма и универсален интериорен дизайн, който да се хареса на всеки и да носи едно и също преживяване. Именно субективизмът е важен за пространството, което обитаваме – това какви сме, какво желаем, какво харесваме, каква енергия носим…

Освен индивидуалност, Фън Шуй и интериорният дизайн са и баланс: между човека и пространството, между хората, които живеят в дома, баланс на мебели и вещи в интериора, на цветове, текстури и т.н.

Фън Шуй и интериорният дизайн не трябва да носят конфликт в дома. Те са тези, които трябва да донесат спокойствието, добрата енергия, уюта. Затова, за да избегнете поредица от ремонти и смяна на мебели, излишни разходи, загуба на време и безрезултатни търсения в Google, доверете се на специалист – той ще зададе правилните въпроси, които ще дадат необходимите за добрия фън шуй и добрия интериор отговори.

Росица Георгиева: „Ние сме енергийни същества. Любовта, здравето и благосъстоянието са форми на енергия. Фън шуй е единственият инструмент, който ни дава възможност да манипулираме и използваме външната енергия, така че тя да работи за нас.”

Последните 10 години Роси изучава различни техники за работа с пространството: Фън Шуй, енергийно изчистване на дома и кристалотерапия. Ученичка е на Мери Даймънд и на Яп Чен Хай – един от малкото гранд майстори в света. От 2007 година и има реализирани над 600 Фън шуй проекта в България, Гърция и САЩ. Продължава да пътува, да учи и да преподава при всяка възможност. Вярва, че радостта и удовлетворението в ежедневието идват от смелостта да бъдеш отдаден, присъстващ и буден във всеки момент. Десислава Ранчева споделя: „В работата ми с Роси и от опита ни вече доста години знам, че винаги излизат още много добри идеи и решения, съобразявайки местата с принципите на Фън Шуй и така сме постигали и постигаме изключителни, елегантни и уютни пространства.”

След преминат курс на обучение при Росица Георгиева, Ася Веселинова прилага Фън Шуй при избора на цветове за различните зони в помещенията: „Базирам се на дългогодишния си опит в областта на интериорния дизайн и текстила. При работата си използвам ефективно знанията и уменията си, придобити от двете ми висши образования – инженер и организационен психолог.” Борислав Гергинов – Тути: „Индивидуалният ми подход и философия, като дизайнер, проектант и изпълнител, е трупан с години практика и наблюдения как хората се чувстват, след като организирам пространството им според техните нужди. В тази си работа използвам елементи от Фън Шуй и природните закони на Земята, защото всичко е природа и е произлязло от нея. Освен природата, най-големите ми учители и вдъхновители са децата!” Интериорният дизайнер Владислава Калинова разработва и реализира проекти на частни и обществени интериори, предлагайки на клиентите креативни решения в интериорния дизайн. Ако такова е Фън Шуй, тя се обръща за консултация към специалист.

За реализирането на интериорен проект по фън шуй в първия частен апартамент “art leaving space” Ина Дамянова споделя, че това е било истинско предизвикателство за нея и пречупване на собствените й разбирания. Подходила в началото скептично заради конфликта между препоръките на фън шуй консултанта с нейната стилистика в работата, тя се озовава в едно ново търсене на логика на пространството, подчинена на изкуството Фън шуй. „Което не беше никак лесно”, признава тя. И в това търсене Ина открива и още нещо. След първоначалното й несъгласие с присъствието на огледала в интериора, дизайнерката ги вгражда под формата на стени и в последствие тези огледални стени стават част от нейния стил в интериорните проекти.

Фън Шуй и интериорният дизайн се срещат там, където, на първо място – има желание за това от страна на инвеститора. След това идва доверието между клиент, дизайнер и фън шуй консултант. А то на свой ред ражда идеята, концепцията, която да е уникална и подчинена на личното присъствие на човека, съобразена с принципите на Фън Шуй и „остойностена” с функционалността и красотата на интериорния дизайн. И ако имате късмета да работите с добри подизпълнители, добрият резултат идва навреме и първоначалните представи оживяват още по-хубави пред вас.

Все още ли се чудите за Фън Шуй – струва ли си и защо?
Дали Фън Шуй има място в живота ви – решавате сами вие. А как това да се случи и как чрез това изкуство ще помените дома си и живота си, ще ви съдействат добрият консултант по Фън Шуй и добрият интериорен дизайн.

#