Да изчистим дома от лоши сили

Да изчистим дома от лоши сили

Тамян и смирна: Лечебните дарове на влъхвите

И двете смоли, тамяна и смирната се търгуват в Близкия изток и Северна Африка от над 5000 години. Смята се, че вавилонците и асирийците са ги изгаряли по време на религиозни церемонии. Древните египтяни са купували цели лодки със смоли от финикийците, като са ги използвали за кадене, репелент за насекоми, парфюм и мехлеми за рани, а също така били и ключова съставка в процеса на балсамиране. С масло от смирна  египтянките са подмладяване кожата на лицето, а тамянът бил овъгляван, смилан на прах и използван за типичната им плътната очна линия, която са си правили. Чували с тамян и саксийни фиданки от дървета, даващи смирна, се появяват в стенописи, украсяващи стените на храм, посветен на царица Хатшепсут, управлявала Египет в продължение на почти две десетилетия до смъртта си около 480 г. пр.н.е.

Според еврейската Библия, от древни времена, тамянът и смирната са били компоненти на ритуалното прекадяване в свещените храмове на Йерусалим. Древните гърци и римляни също са внасяли огромни количества от смолите, които са ползвали за лечение на множество заболявания и с които са кадили по време на кремации. По онова време лекарите вече са разпознавали и документирали антисептичните, противовъзпалителни и аналгетичните им свойства, предписвайки ги за всичко - от лошо храносмилане и хронична кашлица и лош дъх. Смирната се появява по-често от всяко друго растително вещество в писанията на гръцкия лекар Хипократ, който революционизира областта на медицината през IV и III век пр.н.е. Римският историк и ботаник Плиний Стари, който препоръчва тамян като противоотрова при отравяне с бучиниш, пише през първи век сл. Хр., че скъпият изсъхнал сок е направил южните араби най-богатите хора на земята.

По времето, когато се смята, че се е родил Исус, тамянът и смирната може би са стрували повече от теглото им в злато - третия подарък, подарен от мъдреците. Но въпреки значимостта им в Новия завет, смолите са изпаднали в немилост в Европа с възхода на християнството и падането на Римската империя, което по същество заличава процъфтяващите търговски пътища, развивали се в продължение на много векове. В ранните години на християнството тамянът бил изрично забранен поради асоциирането му с езическото поклонение. По-късно обаче някои вероизповедания, включително католическата църква, ще включат изгарянето на тамян, смирна и други ароматни елементи в специфичните си обреди.

Смирната и тамянът днес

И двете смоли често се използват в традиционната китайска медицина, Аюрведа и ароматерапията. Много популярни естествени пасти за зъби съдържат смирна, която е доказала ползата си за здравето на зъбите и венците още от древността.

В поредица клинични и лабораторни изследвания направени през последните две десетилетия тамянът и смирната са показали добри перспективи за справяне с редица често срещани заболявания. Тамянът е изследван като възможно лечение на някои видове рак, язвен колит, болест на Крон, тревожност и астма, наред с други болестни състояния. 

Тамянът и смирната са от едно семейство растения (Burseraceae) и растат като малки храстовидни дървета в сух климат като този на: Индия, Оман, Етиопия, Сомалия, Йемен и Саудитска Арабия. От над 5000 години, смолата от двете растения се използва както за медицински, така  и за духовни практики и то с основателна причина.

СМИРНА

Смирната (Commiphora myrrha) се извлича от дървото Commiphora Mukul и има естествен лечебен аромат. Понастоящем се среща често в много кремове за кожа, паста за зъби и други козметични продукти, но това е само началото на полезната й употреба.

Ползи за здравето: Антисептично, противогъбично и противовъзпалително, антидепресантно, антимикробно и антивирусно, стягащо, отхрачващо, стимулантно, карминативно (газогонно), храносмилателно, антикатарално, потогонно, противовъзпалително, антиспазматично, имунно усилващо средство, подобрява циркулацията, тоник за тялото.

Приложение:

* действа успокояващо, за духовно отваряне, стимулиране на мисълта

* лекува мокри рани, предпазва от инфекция и насърчава зарастването

* при кожни заболявания (екзема, трихофития и др.)

* успокоява напуканата и лющеща се кожа, избледнява белези и други петна

* използва се по време и преди медитация за подравняване на енергийните центрове и насърчаване на изцелението

* използва се в препарати за венци и устата (при язви)

*стимулира здравето на матката и помага за нормализиране на менструацията, облекчава контракции и спазми (крампи, болки и др.)

* облекчава газовете и диарията, подобрява здравето на стомаха, лекува пиорея

укрепва и активира имунната система, предотвратява / помага при микробна инфекция (треска, хранително отравяне, кашлица, настинка, паротит, морбили, варицела и др.)

* укрепва задържането на венците върху зъбите (свива кожата), заздравява скалпа и корените на косата

* предпазва от кашлица и настинка (вирусни инфекции), осигурява облекчение при слуз и храчки, облекчава затруднено дишане и др.

* действа като фунгицид

*стимулира кръвообращението, храносмилането и нервите, увеличава потенето за пречистване на тялото

ТАМЯН

Веднага щом усетите топлия, богат, сладко-дървесен аромат на тамяна, разбирате колко специално е това растение. И като смола, и като етерично масло, тамянът е отварящ и релаксиращ както за тялото, така и за ума.

Ползи за здравето: Антисептично, дезинфекциращо, стягащо, карминативно (газогонно), цикатризантно (ускоряващо зарастването), цитофилактично (стимулиращо растежа и обновяването на клетките), храносмилателно, диуретично, еменагог (усилващо менструацията), отхрачващо, успокояващо, тонизиращо, противовъзпалително средство.

Приложение:

* действа успокоително (чудесно при безсъние), събужда прозрението, успокоява безпокойството, гнева и стреса

* тонизира и повдига кожата, лекува и я защитава (от циреи, рани, акне и други кожни заболявания), избледнява и лекува белези

* облекчава болката свързана с ревматизъм, артрит и др., успокоява възпалението

елиминира микробите (или чрез изгаряне на смола, или чрез локално нанасяне на масло)

* заздравява венците, корените на косата, контрактира мускулите, червата и кръвоносните съдове (чрез стягане и тонизиране)

* подобрява храносмилането и облекчава газовете, необичайното изпотяване, безпокойството и лошото храносмилане

* стимулира регенерацията на здрави клетки и поддържа здравето на съществуващите клетки и тъкани

* стимулира уринирането за пречистване на тялото и намаляване на подуването

* подпомага затруднената и забавена менструация и забавя менопаузата, помага при симптомите на ПМС (болка в коремната област, гадене, главоболие, умора и др.), регулира производството на естроген

* облекчава кашлица и храчки, бронхит и назална конгестия

* облекчава болки в тялото, главоболие, зъбобол и повишаване на телесната температура (треска), свързано с болест

* тонизира всички работещи в тялото системи: дихателна, храносмилателна, нервна и отделителна 

* засилва усвояването на хранителните вещества в организма

В Space  and Rituals разполагаме с висококачествени смоли за прекадяване. Можете да се възползвате от вълшебните им качества за да смените енергията у дома.

Автор: Росица Георгиева