#

Перу и Боливия

ЦВЕТОВЕТЕ НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА – ЛЯТО 2022 

Това пътуване е докосване до древни цивилизации,  културата и традициите на местните хора в Перу и Боливия. Преживяване на сетивата и ума. Ще посетим места, които не са често посещавани от чужденци. Ще участваме в церемонии,  свързани със стихиите на огъня,  водата и земята,  организирани за нас от местните хора. Ще пием мате, хубаво вино и чай от кока.  Ще се докоснем до силно енергийни места и ще ги погледнем през очите на антрополога и шамана,  а не на туриста. В програмата има места, церемонии и срещи с хора, които не са описани по-долу.  Част от тях са толкова свещени и недостъпни за непросветения чужденец, че не можем да говорим за тях, дори и след като се приберем в у дома.  Ще бъдем и туристи,  разбира се,  но това е само част от преживяването. Възможна е промяна в програмата на място,  в зависимост от атмосферните условия,  местните хора,  с които имаме срещи и общото състояние на хората в групата.  В Латинска Америка нищо не е твърдо фиксирано, времето за местните е като поток, а ние ще се потопим в него. Това пътуване е интензивно и може да бъде изморително - с честа смяна на хотели,  

дълги пътувания и неочаквани спирки и преживявания.   

В програмата е описана само туристическата част от пътуването.  За някои специални места и церемонии ще научите след записване,  а част от  тях ще останат в тайна до момента на случването им. Това  пътуване е планирано така,  че да остане с вас като преживяване, завинаги.

ДЕСТИНАЦИЯ: ЦЕНТРАЛНО И ЮЖНО ПЕРУ И БОЛИВИЯ 

АКЦЕНТИ

•  ще видим Мачу Пикчу, едно от чудесата на света.

•  ще се разходим в столицата на Перу, Лима.

•  ще видим линиите на Пампа и Наска отгоре.

•  ще научим много за древната цивилизация на инките. 

•  ще се разходим по калдъръмените улички на Куско, най-старият населен град в Южна Америка и център на империята на инките. 

•  ще опитаме вкусна перуанска кухня. 

•  ще разгледаме руините в Олянтайтамбо в Свещената долина

•  ще преживеем контрасти, които включват височините на Андите, дълбините на каньона Колка и уникалните острови на езерото Титикака. 

•  ще посетим модерни градове (Лима,  Куско,  Арекипа)  и древни светове в среда с великолепна красота

•  ще вземем влака до Мачу Пикчу и ще се разходим до планината Уайнапикчу.  Любителите на дивата природа със сигурност ще бъдат впечатлени от Балестовите острови, известни като „Малкият Галапагос“•ще се потопим в атмосферата на най-високата столица на света Ла Пас и ще видим истински вещерски пазар. 

ПЪТУВАНЕТО 

Начало: Лима 

Продължителност: 16 дни (с полетите 18) 

Финал: Боливия 

Брой пътуващи: 16-18 

Дестинации: Лима, Паракас, Наска, Арекипа, Каньон Колка, Куско, Паукартамбо,  Свещената долина,  Мачупикчу,  Цветните планини,  Пуно,  езерото Титикака, Плаващите острови на урусите,  Араму Муру,  Ла Пас – Боливия и Тиуанаку.  Оценка на трудност: 3/5 

От гледна точка на безопасност и физическо натоварване пътуването не е препоръчително за деца под 10 г. 

ПОДХОДЯЩО ЛИ Е ЗА ВАС ТОВА ПЪТУВАНЕ? • На това пътуване ще се озовем на места, които са на голяма надморска височина. Някои хора може да страдат от височинна болест. Височинната болест може да засегне всеки, независимо от нивото на физическа издръжливост или възрастта. Въпреки това, ще се опитаме да направим така, че да ви помогнем да смекчите тези симптоми,  като

поддържате високо ниво на хидратация,  приемането  на  местни  чайове  и  напитки и ограничавате прием на алкохол .  

• понякога ще се наложи да ставаме рано, за да стигнем до целта си навреме. •  Някои от пътищата могат да бъдат ветровити и неравни. • Ще има много места за изследване, така че ще трябва да можете да сте на крака за продължителни периоди от време.  Изисква се умерено ниво на физическа издръжливост,  но ако имате някакви притеснения в тази връзка, уведомете ни навреме за вашите нужди и ние имаме много начини да приспособим пътуването към тях. 

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ: 

ОТПЪТУВАНЕ ОТ СОФИЯ: 8 юли 2022: 

Полет София –Лима. За тези от вас, които имат нужда, ще бъде организирано съвместно пътуване. За всички останали – среща в хотела в Лима на 9 юли. ДЕН 1 - ЛИМА (9 юли) 

Среща на рецепцията на хотела в 13:00 часа за ориентиране в обстановката. Ще се запознаете с другите участници в групата и с местния ни водач. На тази среща ще обсъдим маршрута и всички формалности по пътуването. Следобед ще направим пешеходна разходка на историческия център на Лима.  Лима е гигантски,  гъмжащ от хора 12 милионен морски град,  в който има всичко - изобилие от вкусна храна,  паркове,  изкуство и култура.  Ще се потопим в оживените вибрации на града, докато разглеждаме колониалната архитектура,  Плаза де Армас,  правителствените сгради и Катедралата.  Ще завършим с обиколка на катакомбите, които се намират под църквата Сан Франциско.  

ДЕН 2 – ПАРАКАС – ИКА (10 юли) 

Тази сутрин ще се отправим с автобус на юг през пустинните пейзажи, покрай тихоокеанското крайбрежие. По пътя ще спрем в Пачакамак,  за да научим за историята на тази крепост на инките,  а и на културите преди тях.  След това продължаваме на юг към Паракас,  където ще вземем туристическа лодка до Балестовите острови,  известни като Галапагос в Перу. Любителите на птиците ще намерят тази спирка за много вълнуваща,  тъй като има най-високата концентрация на морски птици в света.  По време на двучасовото пътуване с лодката се надяваме да видим тюлени,  пингвини,  фламинго,  червенокраки

перуански птици и пеликани. По време на пътуването с лодката можем също да видим фигурата Канделабро, гравирана върху скала на хълма.  След екскурзията с лодката поемаме отново по пустинното крайбрежие към оазиса Уакачина,  където ще имаме възможността да видим как слънцето изгрява над дюните и може би да направим спускане със сандборд (за тези,  които имат опит със сноуборд) или пясъчно сафари с бъгита.  

ДЕН 3 – ЛИНИИТЕ НАСКА(11 юли) 

Тази сутрин ще имаме малко свободно време или при желание, можем да се качим на малък самолет и да полетим над невероятните пустинни линии и фигури на Наска, както и още по-старите от тях линии и рисунки на Пампа, за да направим изумителни снимки от въздуха. Следобед ще се насладим на вкусен обяд в лозята на Ика – районът, където се произвежда прочутото писко. След заслужената почивка ще се отправим към Наска, където ще пренощуваме.  

4 ДЕН – НАСКА - АРЕКИПА (12 юли) 

Рано сутринта ще се отправим към град Арекипа, разположен на 2335м.н.в.  известен още като Белия град,  благодарение на архитектурата си,  където къщите са построени от бяла на цвят вулканична скала.  Вечерта ще се потопим 

в уникалната атмосфера на този втори по големина град в Перу. 5 ДЕН - АРЕКИПА (13 юли) 

Ще се събудим с магически гледки към вулкана Ел Мисти,  който се извисява над града.  Тази сутрин се срещнем с местен водач,  който ще ни заведе на разходка в колониалния град Арекипа,  ще разгледаме центъра и женския манастир Санта Канталина, който крие много мистерии и тайни.  

Ще имаме възможност да посетим градския площад Пласа де армас,  Йезуитската църква    и Музея на Хуанита- „ледената девойка“  на Перу,  принесена в жертва на боговете, открита в склона на вулкана Ампато. 6 ДЕН – ЧИВАЙ (14 юли) 

Отпътуваме за град Чивай (5  часа),  който ще бъде нашата отправна точка за разглеждане на каньона Колка и Националния парк. По пътя ще спираме, за да видим най-известните животни в Перу – лами, алпаки и викуня, да пием чай от кока и да разглеждаме занаятчийските сергии по пътя. След пристигане в Чивай ще си починем в опит да се приспособим към надморската височина от 3600 м. 

В Чивай има и минерални извори, които допълнително ще спомогнат за нашия релакс. 

ДЕН 7 – КАНЬОН КОЛКА (15 юли) 

Ранно ставане и тръгване от хотела (  около 7.00  ч). Ще се отправим към живописния Колка Каньон, който е два пъти по-дълбок от Гранд каньон. Целта на нашето пътуване ще бъде Кръста на кондорите – мястото от което ще имаме шанса да наблюдаваме тези великолепни птици, превърнали се в национален символ на страната.  Кондорът е дълбоко свързан с перуанската култура – за местните той е свещена птица,  която осъществява връзката между Света на боговете и звездите - Ханан Пача със Света на хората - Кай Пача. 

От другата страна на каньона можем да видим древни гробници, издълбани в склона на хълма. Следобеда ще се върнем в Арекипа.  

ДЕН 8 – АРЕКИПА -КУСКО (16 юли) 

Рано сутринта - полет до старата столицата на инките и настаняване в хотел. След като се освежим в хотела,  ще направим кратка разходка из Куско,  разположен на 3300 м. над морското равнище. Уникално място, което и до днес съхранява културата и мистицизма на Андите.  На местния език кечуа КОСКО (коренът на името Куско) -  означава „Пъпът на света“, сърцето на Империята на инките. Куско е шарено място с местни пазари, кафенета, безброй исторически паметници, катедрали и малки живописни улички. Никой не идва в Перу, без да види Куско и да вземе част от духа на този град със себе си.  

След разходката ще се отправим към Паукартамбо,  за да бъдем част от празника на Ла Вирхен дел Кармен. 

Култът към Светицата-покровител на Метисите, тоест Девата дел Кармен или Мамача Кармен,  се провежда с цветни шествия по улиците на града: музика,  хорове, които пеят на кечуа и компарси, които представят пасажи от историята на Перу.    Празникът започва още на входа с восъчно шествие и през нощта "коной", изгарянето на фойерверки и серенадата на Богородица.  В централния ден, 16 юли, фестивалът показва целия си блясък с представянето на трупите по улиците (около двадесет танцови групи)  и площадите на Паукартамбо.  Следобед се провежда и шествие с образът на Богородица,  придружен от танцьори и групи от музиканти.  По традиция Богородица благославя

помощниците и прогонва сакри,  демони,  които правят рисковани пируети по покривите, опитвайки се да изкушат Девата и помощниците й към грях.  На следващия ден танцьорите отново излизат на улицата и през нощта се провежда прочутата "война"  - симулация на битка между ангели,  демони и хора. Има възможност и за екскурзия до хълма Трите кръста, за да посрещнем изгрева.  Късно през нощта или рано сутринта ще се върнем в Куско

ДЕН 9 – СВОБОДЕН ДЕН КУСКО (17 юли) 

Днес ще си вземем почивен ден, за да се възстановим след натоварените дни и дългата нощ на фестивала в Паукартамбо. Може да се разходим из живописните улички и пазари на Куско,  да пием кафе,  чай от кока и да се насладим на неповторимата атмосфера, без да бързаме. 

ДЕН 10 – НА ПЪТ ПРЕЗ СВЕЩЕНАТА ДОЛИНА, РИТУАЛ ЗА ПАЧАМАМА – ВЛАК ДО АГУАС КАЛИЕНТЕС (19 юли) 

Ще отпътуваме от Куско през Свещената долина с частен микробус до Олянтайтамбо.  По пътя ще посетим 3 археологически обекта - солниците Марас,  лабораториите на инките Морай и крепостта Олянтайтамбо,  където можем да научим за земеделието и религията на инките. Ще пътуваме покрай живописната криволичеща река и терасите, ще спрем за да разгледаме някои местни занаяти и да обядваме.  Обядът ще бъде традиционно ястие Пакааманка,  където храната се увива и заравя в земята до горещи камъни,  преди да бъде изкопана за празника. Следобед ще обиколим древните руини на инките в Олянтайтамбо,  от които се открива красива гледка към цялата

долина. Тук водачът ще опише историята и обичаите на инките, които някога са живели тук, а по-късно ще вземем влака до АГУАС КАЛИЕНТЕС . Акуас Калиентес е град в долината на свещената река Урубамба, известен с термалните си извори и отправна точка към Мачу Пикчу. Тук можем да посетим минералните басейни, да си направим масаж и да се подготвим за следващия специален ден.  

ДЕН 11 - ПЛАНИНСКИ ПОХОД МАЧУ ПИКЧУ И УАЙНА ПИКЧУ  (20 юли)

Ставане в 5:30  сутринта, за да видим изгрева над Мачу Пикчу и да избегнем жегата през деня.  Ще вземем 30-минутния туристически автобус нагоре по криволичещата планина до Мачу Пикчу. Тук може да намерим идеалното място, където да седнем и да се насладим на гледката. Ще видим как мъглата се спуска през планините около цитаделата Мачу Пикчу и изгрева над древния град.  

На над 2400  метра над морското равнище,  високо в Андите,  се намира този прочут древен град,  символ на Империята на инките . През 2007 г. е определен като едно от Седемте нови чудеса на света. “Изгубеният град на инките”  се състои от над 150  отделни сгради,  включващи къщи,  храмове и светилища.  

Перуанските власти всяка година въвеждат нови ограничения на достъпа до това магическо място, за да го съхранят.  Ще предприемем частна обиколка с нашия водач, който ще съживи града със своите познания за това Чудо на света.

Част от групата ще има възможността да изкачи планината Уайна Пикчу. Уайна Пикчу е допълнителна цитадела,  която се извисява над Мачу Пикчу върху изключително стръмни скалисти склонове.  Това е онази планина,  която виждаме величествено надвесена над Мачу Пикчу на всяка снимка.  Рядко посещавано и силно енергийно място.  Всяка сутрин шаманът на инките е изкачвал този връх, за да даде началото на деня с ритуал при посрещането на изгрева.  Гледката от Уайна Пикчу и преживяването при досега с този величествен връх, е неописуемо.  

Този преход е тежък и ще бъде направен само по желание за част от  групата,  само ако атмосферните условия и физическите възможности на желаещите го позволяват. Връщане в Агуас Калиенте.  

По  късно отпътуване с туристическият влак със стъклен покрив до Олянтайтамбо.  Следва частен трансфер до Куско. 

ДЕН –12 ЦВЕТНИТЕ ПЛАНИНИ -ПУНО (21 юли) 

Тръгване от Куско около 4 часа сутринта. Предстои ни един дълъг ден. Днес ще се качим на най-голямата надморска височина за цялото пътуване - 5 100 м. Прекрасен еднодневен преход от Куско за посещение на естествената многоцветна "Планина на дъгата"  (Виникунка).  Ще имаме възможност да направим преход или да пояздим кон през красивата долина на Андите до горната гледка. По пътя ще видим заснежени върхове, стада алпака, грабливи птици,  и ледници разположени в рамките на тази невероятно зашеметяваща

планинска верига на 5200  м. надморска височина.  Утайките от минерали придават на планините отличителните тюркоазени,  лавандулови,  златни цветове.  Нашата група ще направи този преход през сухия сезон (април - октомври) и това ще ни даде възможност да видим цветовете в най-добрия им вид.  

От тръгването от хотела до началото на прехода ще имаме около 3 часа път с автобус,  през който ще можем да се насладим на изгрева и пейзажа или да поспим. Когато пристигнем, ще ни бъде осигурена закуска, за да се заредим с енергия,  докато водачите се подготвят за похода.  За желаещите можем да наемем коне,  ако предпочитате да не ходите.  За да стигнем до Цветните планини ще ни отнеме между 2  и 3  часа. Препоръчваме ви да си носите дъждобран и слънцезащитен крем.  По време на прехода ще се насладим на прекрасни гледки и ще срещнем лами и алпаки. Около 10:30 ч. ще ни се открие спираща дъха гледка към планините в седемте цветове на дъгата. Щеспрем за почивка и снимки,  където нашият водач ще ни разкаже за историята и географията на тази област. След около половин час се връщаме към изходната точка. Около 13 часа - обяд. Частен транспорт ще ни чака, за да ни отведе до Пуно. 

13 ДЕН – ПУНО (22 юли) 

На този ден ще се докоснем до магията на най-високо разположеното плавателно езеро в света – Титикака.  То се намира на над 3800 м надморска височина, на границата на Перу и Боливия,  заобиколено от снежните върхове на Кордилера Реал. Дължината му е 190  км,  ширината 80  км и достига дълбочина 280  м.    Водата му е изключително прозрачна със средна температура около 12 градуса. 

Ще се отправим на пътешествие с лодка към плаващите острови и ще се срещнем с хората от племето Урос,  които живеят на тръстикови острови,  направени изцяло от тръстиката Тотора.  Те са наследници на цивилизациите коля и аймара, които са обитавали тези места преди инките да завземат земите им през 14 век.

Ще се срещнем с общностите, които живеят там и ще научим от тях как строят своите острови и домове в езерото, както и за тяхната история и бартерната система, която използват и до днес.  

По-късно същият ден ще посетим Араму Муру – порталът към Отвъдното,  където жрецът на Инкската империя носи Златния диск от Кориканча и където просто изчезва от лицето на Земята.  Ще имаме възможността и ние да направим още един ритуал на това изключително енергийно място. Това място е изключително свещено за перуанците и не е обичайна спирка за туристическите посещения.  Дори нашите водачи имат нужда от специална 

подготовка на пречистване и нагласа преди да посетят това място.  По  късно  следобед ще се отправим към Боливийската граница и ще пропътуваме още 196 км към крайната ни точка за този ден и това пътуване – столицата на Боливия – Ла Пас. Ще преминем пеш перуанско-боливийската граница и там ще ни чака автобусът,  който ще ни отведе до хотела в Ла Пас.  Пристигане късно вечерта. 

ДЕН 14-ЛА ПАС,БОЛИВИЯ (23 юли) 

Сутринта ще  се  отправим  към  Лунната  долина,  наречена  така  от  Нийл  Армстронг  – първият  човек,  стъпил  на  Луната,  поради  поразителната  прилика  на  това  място с  Луната.  Връщайки  се  обратно  в  Ла  пас, ще направим туристическа обиколка на административната столица на Боливия – ще видим  Индианския пазар,  колониалната църква „Свети Франциско”,  площад „Мурильо”,  Президентството,  Парламента.  Свободно време следобеда или време за шопинг. Ще пътуваме с уникалната мрежа на градския транспорт от въжени линии, която е единствена по рода си в света. 

Нощувка в Ла Пас. 

ДЕН 15 КОМПЛЕКСА ТИУАНАКУ (24 юли) 

Посещение на изпълненият с мистерии комплекс на древната цивилизация Тиуанаку, който се намира на няколко часа път от столицата на Боливия, Ла Пас.  Ще видим Монолитът Бенет на Тиуанаку,  висок седем метра,  с тегло над 20  тона и руините на Тиуанаку.  Изкачвайки пирамидите,  пред очите ни ще се открият величествени гледки. Виждат се базалтови скали, които са гравирани по изключително прецизен начин,  чиято техника е непозната и до днес.  Разположението на руините съвпада с конфигурацията на звездите от съзвездието Южен кръст.  

В Подземния храм са съхранени глави на хора,  демони и животни.  От него може да се види Портата на старите богове. Най-впечатляващият артефакт на Тиуанаку е Портата на Слънцето.  Релефите и математическата прецизност на украсата на монумента говорят за високото развитие на цивилизацията,  която го е построила преди стотици години. В средата на Портата се намира образът на Виракоча – Богът Слънце и едно от върховните божества на боливийската и  перуанската цивилизации.  Богът е заобиколен от 24  лъча,  съответстващи на часовете на денонощието. 

Легендите разказват,  че Портата пази тайна,  която древната боливийска цивилизация е скрила в езерото Тиуанаку и която ще възстанови човечеството във времена на криза. 

Следобед – връщане в хотела, почивка, подготовка за отпътуване. ДЕН 16 отпътуване от БОЛИВИЯ (25 юли) 

Отпътуване от Боливия за България или за Аржентина. 

Край на обиколката!

ЦВЕТОВЕТЕ НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА – ЦЕНА 4290 ЕВРО/ 4100 ЕВРО ЗА РАННО ЗАПИСВАНЕ И СЕМЕЙСТВА

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:  

⮚ 13 нощувки със закуска при настаняване в двойна стая в Перу.

⮚ 3 нощувки със закуска при настаняване в двойна стая в Боливия. 

⮚ Изцяло наземен транспорт по време на цялото пътуване миниван, влак,  автобус  или кола,  според  програмата  за  деня,  влак  Куско  –Агуас  Калиенте, автобус Агуас Калиенте – Мачу Пикчу 

⮚ Вътрешен полет Арекипа- Куско 

⮚ Наземен транспорт Перу - Боливия 

⮚ туристическа лодка в Паракас, 

⮚ туристическа лодка на езерото Титикака,  

⮚ екскурзия до Цветните планини с пакетиран обяд, вода, входна такса за  планината Рейнбоу, преход с професионален водач. 

⮚ Входни  такси към  катакомбите  на  Сан Франциско в Лима,  входна  такса  към манастира Санта Каталина. 

⮚ Обиколки в присъствието на частен, професионален англоговорящ водач из забележителностите в  Лима,  Пачакамак,  Арекипа,  Куско,  Паукартамбо, обиколка на Свещената долина Уробамба, с посещение на  руините в Марас, солниците Морай и крепостта Олантайтамбо.  

⮚ Храна:  16 закуски,  3  обяда  - 1  в  Арекипа, 1  в  Акуас  Калиентес,    1  при  екскурзията до цветните планини.  

⮚ Цялостна  организация  на  пътуването,  3ма  водачи  - професионален  англоговорящ  местен  и  двама  български  водачи на  групата – англо  и  испаноговорящ,  които  са  на  разположение  на  групата  през  цялото  време.  Оказване  на  съдействие при  закупуване  на  самолетни  билети,  местни  карти  за  интернет,  обмяна  на  пари,  организация  на  допълнителни дейности по желание.  

⮚ организация  и  закупуване  на  здравна  застраховка  с  изискуемите  покрития за всяка една от държаните, които ще се посещават. 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: 

⮚ Самолетни  билети,  здравна  застраховка, разходи  за ПСР  тестове, лични разходи в хотела – пране, мини бар, обяд и вечеря – от 3 до 15 евро на  човек.  

⮚ полет над  линиите  Наска – около 150  usd на  човек.  При  10 записани  цената е 105 usd 

⮚ наем на кон при екскурзията до Цветните планини - около 12 -13 usd на  човек 

⮚ входна такса за достъп до планината Уайна Пикчу- цена 52 usd на човек,  при най-малко 6 човека желаещи.  

⮚ - посещение  на  горещи  минерални  извори  в  Чивай  (5  usd)  и  Акуас  Калиенте (около 15 usd), масажи 

Всички тези опции са по желание и се организират се индивидуално.  ЦЕНИ, СРОКОВЕ ЗА ЗАПИСВАНЕ И ОТСТЪПКИ: 

4290 евро на човек при двойно настаняване  

При ранно  записване – до 10 февруари цена 4100 евро  (190 евро отстъпка). В  този случай е необходимо внасяне на депозит от 1500 евро при записването. 

При  записване  на  втори  член  на  семейството (съпруг,  дете)– цената е 4100  евро  за всеки член на семейството (190 евро отстъпка на всеки записан ). 

При внасяне  на  пълната  сума още  при  записване – цена 4100 евро  (190 евро  отстъпка)  

Отстъпка “Доведи приятел” -при записването на втори човек – цена 4190 евро  (100  евро  отстъпка).  Вторият  човек  заплаща  пълната  цена. Останалата  част  от  таксата за пътуването се заплаща на  2 равни вноски – съответно до 25ти март 2022г. и до 25ти май 2022г. 

Цената за дете, което е настанено в стаята на родителите си: 2095 евро (50%)  отстъпка. 

Отстъпките не могат да се комбинират.

Пълната такса  за  участие  в  пътуването се  заплаща  най-късно  до  25ти май  (45  дни преди пътуването).  

При записване след 1ви юни 2022 г, цената е 4490 евро.  

При  отказ  от  пътуването  до  1ви юни,  включително,  се  възстановява  85 %  от  платената  цена. При  отказ  от  пътуването  след  1ви юни 2022г.  възвръщаемата  сума е  30%  от  платената  цена. При  отказ  от  пътуването  след  20-ти юни 2022г.,  възвръщаемата сума е 10 % от платената цена.  

Доплащане за самостоятелно настаняване за цялото пътуване: 320 евро

Научете повече
#
Перу и Боливия